Готвят стандарт за заплатите на лекари, сестри и санитари

За първи път от догодина с рамковия договор между здравната каса и лекарския съюз на болниците ще бъде спуснат стандарт какви да са заплатите на лекари, медицински сестри и санитари. Той ще е в проценти, а не в твърди суми, стана ясно от изказване на зам.-шефа на КНСБ д-р Иван Кокалов след разговори с вицепремиера Томислав Дончев, здравния министър Кирил Ананиев и шефката на асоциацията на здравните специалисти Милка Василева.Готвят стандарт за заплатите на лекари, сестри и санитари.

Резултат с изображение за лекари и мед. сестри

Какво ще е съотношението, не бе уточнено. Ананиев обаче вече предложи методика за заплатите в болниците, според която съотношението трябва да е 1:1,7:2,2 съответно за санитар, медсестра и лекар.

Здравното министерство ще контролира стриктно държавните и областните болници дали спазват новия стандарт за заплащането, гарантира в понеделник Ананиев.Готвят стандарт за заплатите на лекари, сестри и санитари.

С 200 млн. лв. да се увеличи бюджетът на болниците през 2020 г. и 3/4 от тях, или 150 млн. лв., да бъдат приоритетно насочени за увеличаване на заплатите на лекари и медицински сестри, обеща Кирил Ананиев след срещата, информира в.24часа.

Тя се проведе, докато в центъра на София имаше протест на медицинските сестри и други здравни специалисти, но този път организиран от КНСБ. Протестът искаше достигане на заплащането, договорено в колективния трудов договор – 900 лв. за професионалистите по здравни грижи в общинските болници, 950 лв. за тези в университетските и 1100 – 1200 лв. начална стартова заплата за лекарите.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *