Грабят на панаира яхти по ?300 000

Очакват бум на смесени фирми между наши и чужди компании

Дузина луксозни лодки спазарени още преди откриването

Международният пролетен панаир на потребителски стоки и технологии ще се проведе за 27-и пореден път от днес до 12 май в Пловдив. Реномирани компании от страната и чужбина ще покажат последните новости в леката и хранителната промишленост. В престижното изложение участват 1274 фирми от 41 страни, като българските изложители са 649. Сред чуждестранните участници с най-много фирми се представят Италия (170), Турция (102), Германия (76) и Полша (52). Заетите нето изложбени площи на „Пролет 2007″ са 18 393 кв. м, което е със 7% повече от миналата година.

Лентата на изложението ще пререже вицепремиерът Ивайло Калфин.

Яхтите са гвоздеят на тазгодишното пролетно изложение

ФОТО Слави Калинов“Панаир или яхтено пристанище ще откриват тук?“ Това питаха изумени работници, които довършваха щандовете за пролетното изложение в Пловдив.

Суперяхти със средна цена от 300 000 евро препълниха двора на панаира. Докато миналата година само една фирма предлагаше от луксозните лодки, сега четири представителства ще ухажват клиентите с възможности. Пред трета палата са „акостирали“ поне 30 лъскави лодки от всички размери. Сред тях веднага се набива на очи най-голямата по размери. Това е дългата 15,7 метра „Бавария Вижън“, чиято мачта се извисява на 22,5 м височина. Вътре пък е като тристаен апартамент – с напълно обзаведена кухня, салон, три спални, три бани и две тоалетни. Морското бижу струва 270 хиляди евро, но на панаира се продава с 5% отстъпка. „Транспортът от Варна ми излезе 9 бона, но на купувача ще му я закараме до морето безплатно“, обясни шефът на „LZ яхтинг“ Лъчезар Братоев. Само в деня преди откриването на панаира той е сключил две сделки за яхти, които са подбрани от купувачите по каталог.

„Имаме вече десет предварителни заявки“, похвали се и Станислава Кръстева, директор продажби на фирма „Венид-яхт“. Тяхната 14-метрова „Кранки Флайбридж“ е най-скъпият експонат на изложението с цена от 395 000 евро. Разполага с всички екстри, включително с телевизор, DVD и GPS система.

Желаещите да се сдобият с яхта на панаира могат да избират между стотици предложения на отделните фирми по каталог, като цените варират от 18 000 евро до над 20 млн. евро, установи „Стандарт“.

За старта на панаира производители и търговци от всички браншове, обслужващи масовия потребител, са докарали под тепетата най-новото и най-атрактивното от своя асортимент.

Както обикновено най-многобройно на пролетния панаир е участието на фирми от хранително-вкусовия бранш. В специализирания салон „Фудтех“ участват общо 388 фирми от 26 страни, които са заели цели три палати – 10-а, 11-а и 12-а.

Присъствието на световни лидери от хранително-вкусовата промишленост е продиктувано от интереса към българските предприятия, след като в тях бяха направени големи инвестиции за достигане на стандартите на ЕС, твърдят организаторите.

Това, че през последните години по мащаби строителният бранш догонва хранителната индустрия, се вижда и на панаира. Може би затова изложбата за мебели, строителни материали, машини и технологии „Мебелтех“ е втора по брой на участниците (242) и по заети площи.

Не е за подценяване и изложбата за битова техника и домакинство „Домтех“, в която участват 221 наши и чужди фирми.

Като магнит за посетителите ще са и ежедневните ревюта на изложбата „Тексмод“, както и постиженията на бижутерийното изкуство, които ще бъдат показани на изложението „Ювелир експо“.

Домакините от Пловдив са категорични, че тази година пролетният панаир вече е с променени функции. Освен чисто търговски форум той става и място за инвестиционни контакти поради възможностите, които се разкриват след приемането на България в Европейския съюз. „Стараем се да създадем среда за правене на бизнес. Очаквам след приключването на изложението да бъдат създадени много смесени фирми между български и чуждестранни компании, да стартират проекти за публично-частни партньорства“, коментира изпълнителният директор на панаира в Пловдив Георги Гергов.

Костадин Аршинков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *