Град за 100 млн. лв.

Над 100 млн. лв. може да струват на застрахователите щетите от опустошителната градушка на 9 юли в София, която продължи не повече от 15 минути. Досега само в големите компании са заведени щети върху близо 50 000 автомобила, посочват от Нова телевизия.

При някои от застрахователите срока за завеждане на щетите вече приключва. При други обаче огледите продължават поне до края на месеца. Затова все още е рано да теглим окончателно чертата. Все пак – застрахователите ще трябва да изплатят обезщетения за десетки милиони. Сервизите също са препълнени с чакащи за ремонт автомобили.

Само в един столичен сервиз през последните две седмици вече са ремонтирани 50 автомобила, а поне още 300 чакат ред.

С предимство се подменят стъкла, фарове и стопове и едва тогава започва изглаждането на ламарините. А повечето от тях са като след война. През следващите месеци през сервизите трябва да минат поне 50 хиляди автомобила. За толкова щетите вече са заведени при застрахователите. Описите продължават, но компаниите вече започват да пресмятат загубите.

„Средно щетите, които са завеждани досега, са между 2 и 4 хиляди лева на автомобил, има и по-скъпи, където щетите стигат над 10 хил. лв.“, коментира Ивета Кунова от Асоциацията на застрахователните брокери.

Засега компаниите не дават знак за проблеми с покриването на щетите и обезщетенията ще започнат да се изплащат още в средата на следващата седмица. При някои от застрахователите покриването на вредите от градушката няма да оскъпи полицата за догодина. В момента шофьорите с повече щети плащат по-скъпо автокаско.

Отстраняването на щетите може да продължи със седмици, тъй като сервизите са буквално затрупани с работа. Поръчки има поне до началото на следващата година. А колко точно е струвала градушката на застрахователите ще е ясно след няколко седмици, когато всички щети бъдат заведени.

Не е ясно на този етап какви щети ще понесат застрахователите за застраховани недвижими имоти,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *