Граждански организации скочиха срещу добива на шистов газ

Технологията за добив на шистов газ е опасна, предупредиха протестиращите. Те се събраха пред сградата на Министерски съвет, за да изразят позицията си. Протестът е организиран чрез „Фейсбук“.
Този метод е варварски, антихуманен и може да доведе до необратими последици за околната среда, заяви Мариана Петрова.
Това е първият ни официален протест и няма да спрем до тук. Говорим от името на над 30 000 българи. България е земетръсна зона. Районът, който е определен в Нови пазар – отдолу има един воден хоризонт, който е трансграничен с Румъния. Има опасност когато преминават през него да замърсят водата отдолу, а това е водата, с която се храни Добруджа, където ни е хляба, това е водата, от която пият дори и варненци. Дали си заслужава този риск, запита Ангел Славчев.
Протестиращите внесоха декларация с исканията си в Министерски съвет:
Първата ни точка е искане на мораториум върху метода на добиване и на проучване на шистов газ. Втората точка е за изготвяне на закон, който да го забранява, каза Славчев.

Протест имаше и във Варна, където над 150 души се включиха в шествие по централните улици на града. Младежи носеха плакати с надпис „Отвори очи, стига лъжи“ и „Не на шистовия газ в България“. Проучването и добивът на шистов газ замърсяват необратимо околната среда, каза Филип Филипов от инициативния комитет „За чиста България“:
Ние сме надпартийна организация, освен това ние базираме в момента дейността си изцяло на ситуацията, че българското правителство на 16 юни е взело това решение. Искам да ви кажа, че ситуацията е много опасна, защото не става въпрос само за фирмата Шеврон. Става въпрос и за руска фирма, която вече е направила установка в в района на Генерал Тошево. И тая установка ние не знаем, не сме информирани какво ще правят, дали ще сондират за газ по нормалната технология, дали за петрол, дали за шистови технологии. Когато се бори българското правителство, за което ние уважаваме това, което то прави за нашата енергийна независимост, то да го направи по един екологично чист и правилен начин и да се съобрази с мнението на българския народ, който за радост е осведомен и не е по-прост от френския народ и от английския народ, които вече са го забранили това нещо със закон.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *