Графенови импланти ще връщат загубеното зрение

Графенови импланти ще могат да връщат на незрящите хора загубеното зрение. Проектът за графеново ретина-протезиране вече има прототип, който показва в мащаб какво устройство ще помогне на слепите да виждат цветно изображение в реално време. Неговото усъвършенстване и тестване тепърва предстои.

Ретина-протезите помагат за възвръщане на загубеното зрение у хора, при които е настъпило постепенно, прогресивно ослепяване – т. нар. макуларна дегенерация. В този случай окото губи способността си да възприема околните образи, но очният нерв остава здрав. В момента такива импланти се правят с метални компоненти.

Графеновите импланти имат това предимство, че са много по-фини и в същото време с много добра биологична съвместимост – не увреждат околните тъкани, както често се случва с металните импланти, информира technews.bg. Освен това графеновите импланти са изключително гъвкави и дълготрайни и не предизвикват химически взаимодействия. Затова те графенът може да бъде отличен материал за ретина-протези.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *