„Грейт уол“ ще инвестира 2.5 млрд. евро в електромобили и хибриди

Китайският производител на автомобили „Грейт уол мотърс“, който има производство и у нас, ще пусне на китайските фондови борси над 3.7 млн. акции, от продажбите на които очаква 2.5 млрд. евро, съобщиха от компанията. Парите ще влязат във фонд, който ще се използва за развойна дейност, тестове и производство на електромобили и плъгин хибриди, интелигентни автомобили и компоненти за тях.

Плановете са да бъде създадена платформа за серийно производство на автомобили с нов тип задвижване, което да позволи на концерна плавното преминаване от бизнеса с традиционни автомобили към търговия основно с превозни средства, задвижвани по алтернативен начин. По план в производство трябва да влязат ключови компоненти като интелигентни трансмисии, съвсем нови задвижващи системи и ново поколение контролери за тях, както и разработването на система за зареждане на батерии за електромобили.

Учреденият фонд ще бъде използван също и за развитие на нови системи за електронен контрол в новите модели на марката – технологии, които да помогнат за подобряване на техническите показатели при електронната обработка и контрола на информацията. На първо време става въпрос за адаптивен круиз контрол, система за улесняване на шофирането през нощта, система за автоматично на паркиране, интелигентна идентификация на пътя и др.

Междувременно стана ясно, че първото полугодие на 2015 г. продажбите на „Грейт уол мотърс“ в световен мащаб са скочили с 19.56% на годишна база. Доставените автомобили са 415 000, като 334 900 от тях са в клас SUV. За първото полугодие компанията е успяла да продаде също 52 700 пикапа и 27 800 леки коли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *