Грижата за чистотата на градската среда

Грижата за чистотата на градската среда е нещо, което има отношение към здравето на жителите и икономиката на града. В сравнително чист град се живее по-здравословно и икономиката на този град се радва по-добри възможности за своите процеси. 

Как се чистят градовете днес? Вижда се, че се използва техника, която е специално създадена за целта, но се виждат и неприемливи за модерността практики – метене на улици с неефективни метли. Служителите на съответнте служби, които имат за задача да почистват градските улици, не са виновни, че не разполагат с подходящи и улесняващи ги инструменти за работа. Сигурно чухте или четохте, че в Рударци кметът е най-любимия човек в селото. Той чисти улиците със самоделен снегорин от джип с монтирано отпред гребло. Все още парите за иновацията не са получени, но снегоринът чисти активно улиците в селото. Но дотук с шегите!

Важен елемент от работата е защитата на служителите от прахоляка, който се вдига при метенето, особено, ако повърхността на улицата е силно запрашена. За целта вече има костюми, маски, ръкавици и други, които предпазват, но не пречат работата да се осъществява. За запрашеността на улиците може да се съди по това, колко бързо се зацапват автомобилите. Това го дишаме  в една или друга степен. Не твърдим, че улиците не се чистят. Не твърдим, че общинските власти не полагат усилия да подобряват въпросната работа с подържането на чистотата в града. Много фирми предлагат съвременна почистваща техника и решения за почти всеки аспект на градската среда. Недопустимо е да дишаме мръсотии, финни прахови частици и т. н. при положение, че има технологично и организационно решение за това. Общината, макар и при постоянен недостиг на финансови средста, не трябва да пести от чистенето. Колкото и да са ограничени финансите, една община трябва, да не кажа е длъжна, да заделя толкова, колкото е необходимо за целите на поддържането на нормална чистота.

В крайна сметка, колкото и да е скъпо едно оборудване, то не се купува всяка година, нали?! Надали се поръчва нова техника повече от веднъж на 9-10 години! Еднократен голям разход, но еднократен, а не ежегоден – за тениката става дума. Личността, човекът, гражданинът трябва да е в центъра на общинската политика, защото без него няма за какво да има и градска икономика, или регионална икономика. Периодично се увеличават местните данъци, да – някъде се и намаляват, но то е по-скоро изключение. Големите общини събират достатъчно налози, които формират немалък бюджет, в който един от основните приоритети винаги трябва да бъде модерното и ефективно почистване на градската среда. Другото е в ръцете на жителите: да имат хигиената и културата да пазят чистотата, колкото е възможно, но това е друга тема. Общини, чистете добре, граждани, не замърсявайте!

 

Митко ДИНКОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *