Грийнспан: САЩ не може да заема средства неограничено

Виждането, че САЩ имат голям капацитет да заемат средства на капиталовите пазари, е подвеждащо и правителството може да трябва да плаща по-високи лихвени проценти за финансирането на все по-големия дефицит, смята бившият председател на Федералния резерв Алън Грийнспан.

Въпреки огромния ръст на държавния дълг през последните три месеца – от 5.5 на 8.6 трлн. долара, инфлацията и дългосрочните лихвени проценти, остават значително подтиснати, посочва Грийнспан.
Според нето това води до измамното чувство на самодоволство и стремеж към емитиране на нов дълг, което може да има сериозни последици за икономиката на САЩ.
Ако емитираният дълг се удвои в рамките на една нощ например, то новите облигации ще продължат да носят нулев кредитен риск, но Министерството на финансите ще трябва да плаща по-високи лихвени проценти, за да се съгласят инвеститорите да ги купят, смята той.
Политиката на САЩ трябва да е съсредоточена към намаляване на разходите на правителството, смята Грийнспан и допълни, че страната не може да си позволи подценяване на назряващата фискална криза.
 

 

 CNBC
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *