Гроздето за вино с до 30% по-малко тази година

С до 30 процента по-малко винено грозде се очаква тази година в сравнение с 2009-а, съобщи в интервю за Дарик шефът на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев. В същото време с 30 на сто са поевтинели и вината спрямо миналата година. Това се дължи основно на нереализирани на пазара големи количества вино, както и на тенденцията за поевтиняване на стоката в цяла Европа.
Износът в условията на криза задържа обаче добри темпове. За последното шестмесечие сме изнесли около 22 милиона литра вино.
Красимир Коев прогнозира изкупните цени на гроздето да са между 0,30 и 0,80 ст. за килограм, а в края на гроздобера да стигат дори до 1 лев.
 
 
Красимир Коев обясни, че тази година ще имаме между 25 и 30 на сто по-малко грозде спрямо реколтата от 2009-а. Очаквания са за около 210 000 тона винено грозде, а средният добив да е около 400 кг/дка. Причината за по-малкото количество грозде според Коев са по-ниските температури през зимата и измръзването на лозови масиви в района на Търговище, Русе, Силистра, както и в Южна България, където лозя на доста големи територии, около 3500 декара край Хасково, Любимец, Свиленград също са измръзнали и тази година от тях реколта не се чака. Осреднените данни за качеството показват, че то ще е добро и гроздето ще е с висока захарност, каза Коев.
 
 
Според него се е увеличило търсенето на белите вина у нас. Данните сочат, че през миналата година българинът е изпил средно по 6 литра вино, без да броим домашното производство.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *