Грузия и Молдова подписват споразумения за асоцииране към ЕС

В литовската столица Вилнюс започва срещата на върха по проекта – Източно партньорство. На форума се очаква Грузия и Молдова да подпишат споразумения за асоцииране към Европейския съюз (ЕС). България ще бъде представена от президента Росен Плевнелиев, предаде БНТ.

Третата среща на върха на Източното партньорство ще премине под сянката на решението на Украйна да се оттегли от преговорите за споразумение за асоцииране с Европейския съюз.

Очаква се украинският президент Виктор Янукович да разясни причините за оттеглянето на Киев по време на форума. Миналата седмица Украйна обяви, че замразява подписването на споразумението. Тогава премиерът Микола Азаров заяви, че решението се дължи на икономически съображения и не поставя под въпрос европейската ориентация на страната му.

Преди седмица властите в Киев решиха да изоставят възможността за повече интеграция с ЕС за сметка на опитите за съживяването на икономическите връзки с Русия. От Съюза не скриха, че са поразени от развитието на ситуацията. Украинският парламент не прие закони, които щяха да позволят на намиращата се в затвора Юлия Тимошенко да отиде на лечение в Германия. Това беше едно от условията за сключване на споразумението за асоцииране

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *