Грузия ни накисна във винен компромат

Президентът Саакашвили се изплаши от конкуренцията на нашите изби

Грузия се опита да компрометира нашите вина, изплашена от конкуренцията на България. По време на заседание на правителството в Тбилиси, предавано по телевизията, президентът Михаил Саакашвили показал три бутилки с фалшиво, според него, вино, предаде www.civil.ge. Саакашвили заявил, че е купил вината от супермаркет в литовската столица Вилнюс. Той посочил една от бутилките, на чийто етикет е написано Kingmarauli, вместо Kindzmarauli. „Изглежда няма кой да напише правилно на грузински името на виното, което се произвежда в България“, заявил Саакашвили. След това той посочил друга бутилка, на която пише Svanchkara, вместо Khvanchkara. За него също заявил, че е произведено в България. „Докато грузинското министерство на земеделието и нашите винопроизводители спят, умни българи, испанци, литовци и чехи, или каквито и да са, успешно навлизат на пазари и заработват стотици милиони долари“, казал Саакашвили.

Обвиненията, че произвеждаме фалшиви грузински вина, са безпочвени и недоказани. Това заяви Лили Стоилова, секретар на Националната лозаро-винарска камара. Тя обясни, че според българското законодателство на етикетите на нашите бутилки трябва да е изписано името на производителя. Иначе те не могат да бъдат изнесени в чужбина. Откъде президентът на Грузия знае, че виното е българско, попита Стоилова. Според нея обвинението е опит да се компрометира родното производство. Преди време същото направи и Молдова, като заяви, че в български напитки е открит химикалът ДДТ. А той не се използва у нас повече от 50 години.

Атаката идва точно когато българска делегация начело с министъра на икономиката Румен Овчаров заминава за Москва за заседанието на междуправителствената комисия. С нея пътуват и шефове на 14 винарски изби. Те ще преговарят за увеличаване на износа за наше вино за Русия. Преди няколко месеца Москва забрани вноса от Грузия и Молдова заради открити пестициди в бутилките. Има голям шанс България да се възползва от освободилата се ниша. Досега тя бе на второ място по внос на вино в Русия след Молдова. За миналата година експортът ни се е увеличил със 74% на бутилирани вина и със 75 на сто – на наливни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *