Групата на Г-20 обещава решителни парични и фискални политики

Групата на водещите икономики от Г-20 ще обещаят да действат решително по отношение на паричната и фискалната политика, ако това е необходимо за справяне с риска от продължителен период на икономическа стагнация, се посочва в проектокомюнике, цитирано от агенция Ройтерс.

В комюникето, което най-вероятно ще бъде прието по-късно днес на срещата на финансовите министри и централни банкери на страните от Г-20 в Истанбул, се посочва за рискове от продължителна ниска инфлация, слаб икономически растеж и потребление в някои от силно развитите икономики, съобщават от БНР.

Съобразно с това, ние ще преразглеждаме постоянно настройките на нашите парични и фискални политики и ще действаме решително, ако това е необходимо, се посочва в документа с който разполага Ройтерс.

Проектокомюникето приветства благоприятните перспективи в някои ключови икономики, но в същото време дава мрачна оценка на глобалната икономика като цяло, посочвайки, че икономическият растеж е неравномерен и има забавяне на растежа на търговията. В някои страни потенциалът за растеж е намалял, търсенето продължава да бъде слабо, перспективите за работната заетост все още са мрачни, а неравенството в доходите се увеличава.

Документът отбелязва бавния икономически растеж в еврозоната и в Япония, както и неговото забавяне в някои нововъзникващи пазари, докато в някои развиващи се държави с ниски доходи се вижда продължаващ солиден растеж, но с известна умереност в последно време.

Страните от Г-20 приветстват програмата на ЕЦБ за „количествено облекчаване“ (покупките на държавни облигации) и посочват, че това решение ще окаже допълнителна подкрепа за икономическото възстановяване в еврозоната.

В същото време се отбеляза, че някои развити икономики с по-силни перспективи за растеж са се придвижили по-близо до „политика на нормализация“, визирайки очакванията, че Фед ще повиши американските лихви през настоящата година.

Но документът на Г-20 предупреждава: В условията на разнопосочни парични политики и на по-голяма нестабилност на финансовите пазари, настройките на тези политики трябва да бъде внимателно калибрирани и при ясна комуникация, за да бъдат минимизирани отрицателните ефекти.

Според проектокомюникето резкият спад на цените на петрола ще дадат известен тласък на икономическия растеж в световен мащаб, но същевременно се отбелязва, че прогнозите за цените остава несигурни и се подчертава, че Г-20 ще следи отблизо стоковите пазари.

В документа се отбеляза бегло и необходимостта от гъвкави валутни курсове, като страните от Г-20 обещават да се придържат към техните предишни ангажименти по отношение на валутните курсове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *