Групата Solvay ще инвестира 185 млн. евро общо в България и САЩ

Проектът в Девня значително ще увеличи капацитета за производство на сода бикарбонат до края на 2020 г.

Белгийската химическа група Solvay ще инвестира общо 185 млн. евро в заводите си в България и САЩ през следващите три години. В Девня значително ще бъде увеличен капацитетът за производство на сода бикарбонат до края на следващата година, а в Грийн Ривър (щата Уайоминг) ще нарасне производството на калцинирана сода.Групата Solvay ще инвестира 185 млн. евро общо в България и САЩ.

Заводът в Девня ще произвежда пет пъти повече сода бикарбонат. Търсене има за пречистване на димни газове и за животински храни

Заводът в Девня ще произвежда пет пъти повече сода бикарбонат. Търсене има за пречистване на димни газове и за животински храни

[Солвей Соди]

Плановете за „Солвей Соди“, в която Solvay (75%) си партнира с турската Sisecam (25%), предвиждат капацитетът за производство на сода бикарбонат да бъде увеличен с 200 хил. тона чрез инсталиране на нова линия. Това означава, че заводът в Девня ще може да произвежда пет пъти повече бикарбонат, тъй като в момента продукцията е около 25 хил. тона, а основното производство е на калцинираната сода (1.5 млн. тона годишно). Плановете са строителството да започне през последното тримесечие на тази година, а новата производствена линия да заработи до края на 2020 г., информира capital.bg.

Новата мощност ще обслужва основно два пазара – продукти за контрол на вредните емисии и храни за животни. Линията ще произвежда реактиви Solvair, които са на базата на сода бикарбонат и които се използват за пречистване на димни газове, при инсинератори и в морската индустрия, както и неутрализатор BicarZ на основата на сода бикарбонат при храненето на животни. „Очакваме растящо търсене на Solvair, което помага на промишлените предприятия да отговорят на регулациите за чистота на въздуха, като предоставя решения за премахване на киселинните газове“, казаха от компанията.

Ефекти

Инвестицията в Девня цели да отговори на търсенето. „Пазарът на сода бикарбонат е балансиран до ограничен, а нашите клиенти имат нужда от надеждност и сигурност на доставките, тъй като миналата година някои изпитаха недостиг на продукта“, казаха от Solvay за „Капитал“.

Проектът ще има положителен ефекти и за самия завод в Девня. От една страна, той ще позволи използване на излишния въглероден диоксид от варовата пещ и регенерация на отпадните течности в производството на калцинирана сода, т.е. те ще се усвояват в производството, вместо да се изхвърлят. От друга, площадката разполага със земя за строителство и удобни логистични съоръжения, които ще осигурят конкурентни разходи за доставки. „В глобален мащаб ще спечелим от наличната инфраструктура и компетенции, затова Девня е добра локация да се инвестира в допълнителни производствени мощности“, казаха от Solvay.

КАПИ
СОЛВЕЙ СОДИ АД
  • Собствен капитал 527,6
  • Печалба 135,7
  • Активи 608,3
  • Пасиви 80,6
  • Брой заети 485
  • Приходи 475,2

Пълен профил ›

Данните са за 2018 година и са по последния подаден отчет на дружеството. Сумите са в млн. лв.

Отвъд океана

Проектът в САЩ, където белгийската група има 52 завода, е за Грийн Ривър. За разлика от българското предприятие, което е най-големият производител в Европа на синтетична калцинирана сода, в Грийн Ривър содата се прави от минерала трона. Там се предвижда увеличаване на капацитета с 600 хил. тона, като се надгради съществуващата инфраструктура. Проектът ще се изпълнява в продължение на три години, като производството се очаква постепенно да започне от края на 2021 г. „Заводът ни е сред най-добрите в класа си конкурентни производители на калцинирана сода в света и е чудесно позициониран, за да отговори на световното пазарно търсене“, посочва президентът на глобалната бизнес единица „Калцинирана сода и деривати“ в Solvay Кристоф Клементе в официалното съобщение.

По данни на компанията световното търсене на калцинирана сода се прогнозира да нарасне с 10 млн. тона (без да се брои Китай) между 2018 и 2030 г. и с 4 млн. тона до 2023 г. Търсенето се движи от износни пазари като Югоизточна Азия, Бразилия, Близкия изток и Африка, където се използва за производство на детергенти и стъкло, както и Латинска Америка, където има приложение в извличането на литий.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *