Гръцката криза е буреносен облак, надвиснал над САЩ

Дълговата криза в Гърция може да забави икономическия растеж на САЩ. Заради поскъпващия долар финансово затруднените щати, като например Калифорния, ще бъдат затруднени да взимат кредити, коментират анализатори в навечерието на срещата между американският президент Барак Обама и гръцкият премиер Георгиос Папандреу.

Гръцкият премиер ще прекара три дни във Вашингтон, след като преди това се срещна с германския канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози. Основна тема на дискусиите с Барак Обама ще бъде кризата.
Вчера Георгиос Папандреу проведе среща с Хилари Клинтън. След нея Клинтън коментира, че темата за евентуална финансова помощ за Гърция не е била засягана.
Според експерти, САЩ няма какво да направи за Гърция, а без значение дали Европа ще спаси страната или не – гръцката криза е надвиснала над Америка като буреносен облак.
В свое изявление вчера Папандреу също подчерта, че гръцката криза излага на висок финансов риск Страната на неограничените възможности, тъй като на валутните пазари еврото поевтинява, а доларът поскъпва. Това води до увеличаване на търговския дефицит на САЩ, допълни той. Bloomberg

 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *