Гръцката криза ще доминира срещата на Европейската централна банка

Бюджетните затруднения на Гърция вероятно ще бъдат основна тема на дискусия по време на редовната месечна пресконференция на Европейската централна банка (ЕЦБ), която ще започне днес следобяд  в 15:30 ч. българско време.
Влошеното състояние на европейската икономика вече убеди пазарите, че основната лихва в еврозоната вероятно няма да се промени преди четвъртото тримесечие на тази година, пише MarketWatch.
По-тежката задача на ЕЦБ сега е да убеди инвеститорите, че Гърция ще успее да преодолее финансовите си трудности с помощта на останалите европейски страни.
Инвеститорите ще очакват от президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише да даде някакви гаранции, че договореният спасителен план за Гърция ще проработи, в случай че на страната наистина се наложи да прибегне до заем от еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ).
Несигурността по отношение на постигнатото от еврозоната и МВФ споразумение за подкрепа на Гърция си пролича ясно в сряда, когато доходността на десетгодишните гръцки държавни ценни книжа скочи над 7%. По този начин рисковата им премия премина за първи път нивото от 400 базисни пункта, което е рекорд от приемането на Гърция в еврозоната.
Липсата на политическо и икономическо единство между страните в Европа и дисбалансите в техните икономики тежат не само на еврото, но и на световните финансови пазари през тази година. Ето защо е важно ЕЦБ да хвърли светлина върху своята позиция относно фискалната криза в Гърция и евентуалното участие на МВФ в спасителния план.
Преди месец Трише заяви, че намесата на МВФ в еврозоната би имала много лоши последици за Европа, без да уточни какво има предвид. Инвеститорите очакват Трише да даде и повече информация за промените в политиката на ЕЦБ за обезпеченията, срещу които отпуска заеми на търговските банки в еврозоната.
През март той съобщи, че ЕЦБ ще запази занижените си критерии за рефинансиране на банките в еврозоната до следващата година. Мнозина анализатори видяха в това изказване индиректна подкрепа от страна на ЕЦБ за гръцките банки.
Икономистите са единодушни, че управителният съвет на ЕЦБ ще остави своя основен лихвен процент на рекордно ниското му ниво от 1% за 11-ти пореден месец. Лихвеното решение на ЕЦБ ще бъде обявено в 14:45 ч. българско време.
Малко преди това, в 14:00 ч., се очаква Английската централна банка да запази основния си лихвен процент на ниво от 0,5% заради нестабилното състояние на британската икономика.
Все повече икономисти прогнозират, че лихвата на Острова няма да се вдигне преди четвъртото тримесечие на тази година, и то с не повече от 0,25 процентни пункта. Размерът на програмата за увеличаване на ликвидността във финансовата система чрез покупката на финансови активи за 200 млрд. лири също се очаква да остане без промяна.
През тази седмица стана ясно, че парламентарните избори в страната ще се състоят на 6 май. Засега нито управляващата лейбъристка партия, нито опозиционната консервативна партия, нямат ясна преднина в социологическите проучвания.
Брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната отчете нулев ръст за последните три месеца на 2009 г., след като нарасна с 0,4 на сто за третото тримесечие. Британската икономика се разрасна с 0,4% за последните три месеца на 2009 г., след като се сви с 0,2% за предходното тримесечие.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *