Гръцката полиция щурмува Акропола, блокиран от стачници

Полицейски части за борба с безредиците успяха да проникнат днес в археологическия комплекс на Акропола, блокиран втори ден от стачкуващи служители от министерство на културата, предаде гръцката агенция АНА-МПА. По време на протестите е имало сблъсъци между протестиращите и полицията. Силите на реда са използвали сълзотворен газ, за да прогонят протестиращите и журналистите, блокиращи достъпа до главния вход на обекта. Според цитиран от Ройтерс полицейски представител петима стачкуващи са били арестувани.
Служителите на министерството на културата започнаха стачката, която блокира достъпа до Акропола, настоявайки за изплащането на заплатите на стотици служители на временни договори, които в много случаи не са били плащани от над 20 месеца. Работниците настояват също за постоянна работа, след като министерството на културата обяви, че техните договори ще изтекат в края на месеца.
Около 100 демонстранти се заключиха зад вратите на древния обект и отказваха да го отворят за посетители. Полицията за борба с безредиците успя да проникне през страничен вход в сградата.  Сблъсъците станаха пред очите на десетки туристи, надяващи се да посетят древната цитадела, а някои от тях снимаха развоя на събитията с фотоапаратите си.
„Знаем, че служителите имат право да протестират, но не е честно на хората, пристигнали тук от цял свят, за да видят Акропола, да бъде отказван достъп,“ заяви испанска туристка, цитирана от АП. Посетителка от Аржентина стигна още по-далеч в негодуванието си. „Срамота! Няма да препоръчваме на хората да идват в Гърция,“ заяви тя, докато чакаше пред заключения вход на комплекса.
Протестиращи обаче обявиха, че стачката ще продължи. „Полицията за борба с безредиците и насилието няма да спрат стачката,“ скандираха стачкуващи. Те носеха плакати с надписи „24 неизплатени месеца“ и „Искаме постоянен статут“.
Профсъюзни служители заявиха, че блокадата може да бъде повторена в следващите няколко дни, ако правителството не засили своя ангажимент да реши спора за заплатите.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *