Гръцка държавна банка заложила 1 млрд. евро за защита от банкрут на Гърция

Контролираната от гръцката държава банка Hellenic Post Bank е правила сериозни залози за фалит на Гърция още миналото лято. Тогава финансовата институция е вложила близо 1 млрд. евро, за да се защити от евентуален държавен банкрут, съобщава вестник Kathimerini.
През август Hellenic Post Bank e вложила 950 млн. евро, за да купи деривативни инструменти за защита от банкрут (т.нар. credit default swap). Интересното е, че тогава разликата в доходността между петгодишните държавни облигации и тези на Германия е била едва 135 базисни пункта.
Въпросните суапове позволяват на инвеститорите защита, в случай че дадена страна спре да обслужва задълженията по облигационните емисии.
Мениджмънтът на банката, който през октомври е бил сменен като следствие от победата на социалистите на парламентарните избори, е продал финансовите инструменти през декември. Тогава спредът в доходността на петгодишните гръцки и немски облигации е бил 235 базисни пункта.
Това означава, че е постигната печалба от 35 млн. евро, пише медията.
Освен чисто защитна функция за позицията на банката в гръцки облигации, голямото количество суапове на практика е давало огромна възможност за спекулации. Причината е, че целият пазар за подобен тип инструменти в света за миналата година се е равнявал на 8 млрд. долара.
С позиция от 950 млн. евро (1,2 млрд. долара) Hellenic Post Bank е можела значително да влияе на пазарните настроения. Подобно нещо бе признато от бившия шеф на банката, който посочи инструментите като част от „социалната роля“ на финансовата институция.
Тази роля се изразявала във възможността да се действа срещу спекулантите, нападащи Гърция.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *