„Гръцка трагедия“ и в Испания?

 
  Икономистите предупреждават – правителството – успокоява

 
Испания е затънала дълбоко в икономическата криза. И докато правителството прокламира доверие, икономисти прогнозират, че страната ще бъде сполетяна от съдбата на Гърция. И медиите от седмици спекулират по темата.

 
 

 
В началото на февруари вестник Файненшъл Таймс публикува статия за икономическата криза в Испания, в която прогнозира, че страната ще изпадне в още по-тежка стопанска ситуация от Гърция. Малко по-късно лично министърът на икономиката Елена Салгадо посети вестника, за да апелира за доверие. Тя обясни, че държавната зъдлъжнялост на Испания е една от най-ниските в Европа, че испанската финансова система е стабилна, и че Испания си остава привлекателна за инвеститорите.
Сапатеро обвинява спекулантите
 
Министър-председателят Сапатеро пък обвини спекулантите за негативните медиини информации. Според него спекулантите искат да дестабилизират еврото и да саботират реформите в световната финансова система.
Ситуацията не е толкова драматична
Естествено, че Испания също беше остро засегната от световната икономическа и финансова криза. Първо от срива в сектора на недвижимите имоти, а после и от покачващата се безработци, обяснява Кристиян Дрегер, експерт от Германския институт за икономически изследвания в Берлин. Според него обаче не може да се прави сравнение между икономическата ситуация в Испания с тази в Гърция. До началото на кризата Испания изпълнява всички изисквания на еврозоната, докато Гърция с нейните неразбории в държавния бюджет години наред е обект на дискусии, твърди Дрегер.
Всички стрини, които имат проблеми приписват вината на еврото. А в самата еврозона вината по принцип се приписва на периферните страни, смята директорът на консултансткото дружество Интермъни Хосе Карлос Диас: „Нека някой да дойде да ми каже, кое от стопанско-политическите решения на испанското правителство е било погрешно. Страната имаше бюджетен излишък и едно от най-ниските нива на задлъжнялост“, казва експертът в интервю за испанския Ел Паис.
Файненшъл Таймс критикува испанския премиер Сапатеро, че е стимулирал създаването на нови работни места със скъпо струващ кризисен план и е закъснял с стабилизационните мерки за испанската икономика. Според британския вестник е под въпрос дали Испания ще бъде в състояние да овладее бюджета си.
 Испания има шанс да се справи със ситуацията
 
Оправдани ли са съмненията?
Кристиян Дрегер смята това за възможно, тъй като испанската икономика започна да се съживява. Според него пътят до цялостното възстановяване е труден, тъй като процесът на финансово консолидиране е относително дълъг. „Ако догодина отново подхванем тази тема, ще видим, че испанската икономика се е стабилизирала“, твърди Дрегер. Той дори смята, че сегашните усилия на страната за консолидиране на финансовата система са доста амбициозни.
Обаче за успеха на това начинание е необходимо, реформите, насочени към дерегулация да бъдат проведени и на пазара на труда. Кристиян Дрегер е уверен, че тези мерки ще доведат до стопански ръст. А икономическият растеж от своя страна ще помогне за решаването на бюджетните проблеми на Испания.
 

 
 Е. Ромеро-Кастило, Дойче веле 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *