Гръцките банки разширяват бизнеса си в региона

Общите инвестиции на петте най-големи гръцки банки в Югоизточна Европа надхвърлят два милиарда евро, сочат данни на гръцката банкова асоциация, цитирани от агенция МПА.

Гръцките банки в района разполагат с мрежа от около 950 клона, в които работят 16 хиляди служители, като делът им на банковия пазар в тези страни надхвърля 16 процента. Според изпълнителния директор на гръцката Алфа банк печалбите на гръцките банки на Балканите през 2004 г. са възлезли на 130 млн. евро в сравнение със 70 млн. евро през 2003 г., отбелязвайки ръст от 86 на сто.

Проектите на големите гръцки банки предвиждат засилване на присъствието им на пазарите в региона през следващите години, като заложената в тях цел е през 2007 г. печалбите да нараснат съществено. Според гръцката банкова асоциация банките с чуждо участие контролират две трети от активите на банковия сектор в страните от Югоизточна Европа, като на Австрия се падат 25 на сто, а на Гърция и Италия – 13 на сто. Най-висок е процентът на проникване на чуждите банки в Албания и България -над 90 на сто и в Румъния – около 60 на сто. Гръцките банкери очакват до края на десетилетието 20-25 на сто от печалбите в сектора да идват от балканските страни.

Инвазията на гръцките банки е продиктувана от очертаващите се благоприятни пазарни перспетиви в Югоизточна Европа. Целта на гръцката Национална банка е да се превърне в регионална финансово-кредитна институция на Балканите. Банката има силно присъствие в България, където изкупи втората по големина ОББ. В Албания също е представена, в Румъния има участие вБанка Романеска, а в Македония изкупи Стопанска банка. Националната банка на Гърция присъства още в Сърбия и Черна гора, в Кипър, в Египет, а особен интерес проявява и към турския пазар.

Алфа банк – другата най-голяма банкова трупировка в Гърция, си поставя за цел до 2010 г. да изгради мрежа от 1200 клона, 720 от които ще бъдат в балканските страни. Акцентът се очаква да падне върху Румъния, България и Сърбия. Банката възнамерява да завоюва 15 на сто от банкавия пазар в региона. Значително е присъствието на Алфа банк в Кипър, Албания и Македония.

Балканите са стратегически приоритет и за гръцката EFG Eurobanko Ergasias, която смята да разшири деността си в Румъния с помощта на Банк Пост и в България със съдействието на Пощенска банка. Тя има силно присъствие също в Сърбия и Кипър и купи борсова компания в Турция.

Гръцката Търговска банка също смята да направи няколко покупки в страни от региона. Банката се изявява в Албания, България и Румъния, а също така има свои клонове и в Кипър.

Банка Пиреос е обърнала поглед към Балканите и възнамерява да разшири дейността си през тази година, заявяват от банката. Консорциумът развива дейност в Албания, Румъния, България и Сърбия, а миналото лято купи и египетската Търговска банка, пише още в. Етнос.

Гръцкото правителство обяви програма за приватизация на държавните банки, от която се надява да влязат в хазната над два милиарда евро и да снижи бюджетния дефицит. Търговската банка също е сред банките, подлежащи на приватизация. Програмата предвижда продажба на Търговската банка на френската Кредит Акрикол до март. Намеренията на френската банка е да увеличи дяловото си участие в Търговската банка и едновременно с това да поеме мениджмънта на банката. За продажба ще бъдат обявени също Атическата банка и Пощенската каса. Акции ще бъдат пуснати и за Аграрната банка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *