Гръцкият парламент ратифицира присъединителния ни договор

Президентите Първанов и Бъсеску са в Атина, където ще вземат участие в 4-тата среща на държавните и правителствените ръководители на Гърция, България и Румъния

02.11.2005

На тържествено пленарно заседание в присъствието на президентите на България и Румъния Георги Първанов и Траян Бъсеску гръцкият парламент ратифицира договора за присъединяване на двете страни към ЕС.

Гърция е петата държава членка на ЕС, ратифицирала документа след Словакия, Унгария, Словения и Кипър.

„За“ членството на София и Букурещ гласуваха депутатите от управляващата партия Нова демокрация, от главната опозиционна партия ПАСОК и от Лявата коалиция. „Против“ се обявиха членовете на Гръцката комунистическа партия, съобщи МПА.

Гърция подкрепя европейската интеграция на всички балкански страни, подчерта в речта си пред парламента премиерът Костас Караманлис.

Първанов и Бъсеску, който участват на четвъртата среща на държавните и правителствените ръководители на Гърция, България и Румъния, ще разговарят гръцкия президент Каролос Папуляс, а след това обед в тяхна чест в правителствения дворец Максим ще даде премиерът Караманлис .

Европейската перспектива на Балканите и тристранното сътрудничество в контекста на разширяването на ЕС към Югоизточна Европа, както и развитието на регионалната инфраструктура са сред темите, които ще обсъдят тримата лидери.

Те ще обсъдят и създаването на Регионален ситуационен център за природни бедствия, който да координира усилията на трите държави при справянето с природни катастрофи.

Първата среща на високо равнище между президентите на България и Румъния и премиера на Гърция се състоя на 3 и 4 октомври 1998 г. в Делфи, Гърция. Втората среща беше на 4 и 5 ноември 1999 г. в Боровец, а третата – в Снагов (Румъния) на 18 и 19 април 2002 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *