Гръцки банки напускат Балканите

Вълнения предизвика информацията, че гръцките кредитни институции масово напускат Балканите. Това съобщава електронното издание на седмичник за българите в чужбина „Български новини“.

Решението на четирите системни гръцки банки се счита вече за окончателно. Съвсем скоро ще бъдат пуснати оферти за продажба от Националната (Етники) банка, Алфа банк, Пиреос и Евробанк. Ще се осъществят продажби и на всички техни дъщерни дружества в широкия район на Югоизточна Европа. Очаква се продажбите ще бъдат обявени в близките няколко седмици, а ликвидациите ще започнат веднага.

Гръцките консорциуми ще продават банки, застрахователни дружестви и свои дъщерни дружества с различна дейност. По този начин ще направят опит да съсредоточат капитали, наложителни им за попълване на финансовите празнини.

Искането е на тройката, която съвсем ясно заяви, че няма да отпусне и едно евро от резерва на Европейския фонд за финансова стабилност, ако преди това тези банки не продадат активите си, които биха могли да бъдат предложени за продажба.
В допълнение се продава и Finansbank в Турция, която по представлява короната на гръцката банкова система в чужбина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *