Гръцки квартал никне в Гоце Делчев

Комшии правят цехове и фурни у нас, излиза им по-евтино

Бизнесмен от Кавала строи кооперации върху 10 дка за сънародниците си

Много скоро Гоце Делчев ще се сдобие с гръцки квартал. Върху площ от 10 дка ще се вдигнат няколко жилищни кооперации. Собственик на терена и инвеститор на обекта е гръцкият строителен предприемач Вирон Плиакас от Кавала. Бизнесменът е строил сгради не само в родния си град, но и в Солун, че и в Швейцария. А се чувства наполовина българин, тъй като завършил висшето си образование във ВИАС-София. По професия е строителен инженер. Отдавна има дом и в Гоце Делчев, справя се добре с българския език. Преди шест години пристига в града и влага сериозни средства в модернизирането на открития плаж. Но преди време решил да се пренасочи към строителство на жилища. Повечето от апартаментите вече са закупени на зелено от гръцки граждани. Така още следващата година тук ще се заселят доста сънародници на Вирон Плиакас. „Добре дошли са. Няма какво да делим с тях. Пред нас е бъдещето. Трябва заедно да вървим напред“, твърдят хората, които живеят в близост до гръцкия квартал. Залягаме над учебниците по гръцки език, че как ще се разбираме със съседите, но е добре и те да понаучат нашенски, подхвърлят с усмивка зевзеците.

През последната година местните хора са свидетели на истински бум на интереса на южните ни съседи към Неврокопския край. Отварянето на международния път Гоце Делчев-Драма доведе много гръцки бизнесмени насам. Те търсят свободни имоти за строителство на къщи, хотели, бензиностанции. За целта не пестят пари, броят сериозни суми, за да се сдобият с необходимите им парцели. От години в Гоце Делчев развива успешен шивашки бизнес Манолис Гулгудинас, гърци произвеждат столове, техен сънародник произвежда дори хляб. Големи фирми от Атина са вдигнали цехове за PVC и алуминиева дограма. Много се търсят земеделски имоти, които вървят по 20-30 лева за квадратен метър. Все по-често наши и гръцки фирми започват да работят съвместно. „От първия си ден като кмет на общината през 1995 година повтарям, че с Гърция ще бъдем добри партньори в рамките на Европейския съюз. Съседи сме и сме обречени да си помагаме. Комшиите ни са очаровани от красивата ни природа, от атмосферата при нас“, твърди кметът на Гоце Делчев Владимир Москов. Много хора от южната ни съседка вече са се уредили с имоти, където да построят свои къщи, но в типичния за Неврокопския край стил, допълва градоначалникът.

Разбира се, че заради огромния интерес на гърците към региона цените на земята и на имотите хвърчат нагоре. В новите жилища квадратният метър не пада под 400 евро, а понякога стига до 500-600. „Не е като в Банско, но при нас доскоро се продаваше апартамент за по 50-100 евро за кв. м“, споделят неврокопчани. Терените в регулация се продават срещу 100-150 лева, а тези извън регулация се търгуват по 50 лева.

Гърците не пропускат и възможността да пазаруват евтино в Неврокопския край. Стотици жители на Северна Гърция минават всеки ден през новото ГКПП-Илинден-Ексохи, което бе открито на 9 декември миналата година. Всеки ден те атакуват магазините в Гоце Делчев. Комшиите пълнят торби с евтини хранителни продукти и поемат обратно към родните си места в южната ни съседка. „Жители на гръцката област Драма редовно се снабдяват със стоки, които са на сравнително по-ниски цени в нашия град. Дори с пътните разходи в двете посоки им излиза много по-евтино“, коментират местните хора. Най-голям наплив има през уикенда. Тогава гърците нападат и хотелите в региона, за да изкарат двата си дни почивка на по-тънки цени. „Много важно за жителите на града е, че гърците оставят сериозни средства в магазини, барчета, ресторанти и хотели. Твърде скоро целият Неврокопски край ще дръпне силно напред в своето развитие. За това голяма е заслугата и на гръцките инвестиции“, смята Владимир Москов.

Владимир Симеонов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *