Гръцки остров настоя за премахване на визите за турски туристи

Областният управител на гръцкия егейски остров Хиос Полидорос Ламбринудис предложил да се премахнат визите за турските граждани, съобщиха турски медии.
Гръцкият управител очаква, че така ще привлекат повече турски туристи, които искат да посещават гръцките острови и за които визите са пречка, като по този начин ще се спаси местният туризъм от ударите на финансовата криза, предаде БНР.
Писмо с тези предложения изпратил до гръцкия премиер Георгиус Папандреу.
„Населението на нашите острови застарява, няма прилив на свежо поколение, на млади хора, които да работят. Турските туристи са платежоспособни и обичат развлеченията и може да запълнят тази празнота. Трябва да оставим вече настрана забраните, предизвикани от расови и верски предразсъдици и да дадем възможност на турците, които искат да ни посещават, да правят това свободно и без ограничения, това ще спомогне за развитието на този регион”, се отбелязва в писмото.
Това предложение предизвика голям интерес в Турция, понеже тези дни предстои посещение на турския премиер Р.Т.Ердоган в Атина по покана на Георгиус Папандреу.
Гръцкият остров Хиос е близо до турския курорт Чешме, с ферибот се стига за 45 мин. Но заради визовия режим между Турция и Гърция се организират само еднодневни посещения за местните турци.
Анкара много пъти е предлагала да се премахнат визите поне за населението на турското егейско крайбрежие, за да се оживи туризмът.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *