Гръцки работодатели искат 3-4-дневна работна седмица

„Шок“ сред хиляди работещи гърци предизвика предложението председателя на Търговско-промишлената камара на Атина (ЕВЕА) за намаляване на работната седмица на 3 -4 дни със съответно намаляване на заплащането, съобщи в. „Нафтемборики“.
Председателят на ЕВЕА Костас Михалос е предложил въпросната мярка на среща в националния Институт за социално осигуряване (ИКА) миналата седмица – за да се избегнат масови съкращения на работници през времето докато трае глобалната финансова и икономическа криза.
Директорът на ИКА, Мергос заяви, че предложението е „интересно“, макар че трябва най-напред да бъде проучено, пише днес в. „Нафтемборики“.
Източници от ИКА отбелязват пред вестника, че ако бъдат въведени подобни мерки, те ще засегнат не само заплащането, но и пенсионния стаж на работещите, тъй като годишно те ще събират по 150 осигурителни точки, вместо 300 при нормална работна седмица.
Освен това, на срещата представители на гръцките работодатели са поискали от ръководството на Института за социално осигуряване да спре проверките на фирмите „през периода на кризата“, отбелязва в. „Нафтемборики“.
Източник: БГНЕС/profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *