Гуверньорът на Чешката национална банка подаде оставка

Гуверньорът на Чешката национална банка Зденек Тума подаде изненадващо оставката си пред президента Вацлав Клаус и ще напусне заемания от него пост на 30 юни. Шестгодишният му (втори) мандат начело на централната банка на Чехия, изтича на 12 февруари 2011 година.
Гуверньорът обяви, че не е консултирал стъпката си с президента Kлаус, пред когото подава оставка. Сред причините за неочаквания ход е спиране на спекулациите за избора на нов гуверньор, както и разделяне на мандата му от този на надзора на финансовата институция. Четиридесет и девет годишният Тума напуска поста преди насрочените за 28 и 29 май редовни парламентарни избори. Според него, той оставя банката в стабилно състояние и не очаква сътресения като следствие от преждевременното му напускане.
Тума имаше неутрално отношение към приемането на еврото. От гледна точка на това, че гуверньорът се назначава от президента, твърде възможно е новото име да дойде от евроскептичните среди, прогнозират някои анализатори. Различни в позициите си към приемането на общата европейска валута са и политиците – от 2013 до 2015 г. Чехия в момента изпитва проблеми с изпълнението на Маастрихтските критерии по отношение на бюдежтния дефицит, който надвишава границата от 3 % от БВП.
Зденек Тума е от 9 години начело на Чешката национална банка, с близо дванайсетгодишен опит в управлението на банката. От 1998 до 1999 г. е бил и шеф на ЕБВР.

 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *