Гугъл е на път да препрограмира човечеството

След статията, която разкри как невробиолозите търсят ключ за директно управление на мозъците на други хора, регистрирайки 1600 нови патента годишно, без да броим секретните патентни заявки от службите на отбраната и сигурността, някак си по друг начин започваме да възприемаме и дейността на „Google“ на нетрадиционния за него пазар. Технологичният гигант иска да направи революция в медицинските технологии и да създаде нов пазар за милиарди долари. Стотици водещи учени работят за тази цел в изолирани лаборатории. Един от малкото, поучили достъп до тази Светая Светих, е немският журналист Томас Шулц. / сп. Шпигел

Недалеч от централата на „Гугъл“ в Силиконовата долина, закътана зад гъстите клони на дърветата, се намира незабележима офис-сграда от бетон и матирано стъкло. Без знаци, без символи, дори без номер. Но вътрешността на сградата, обозначена в структурата на Гугъл с кодовото наименование GWC7, няма нищо общо с посредствеността.

12 May 2015, Mountain View, California, USA – The Googleplex is the corporate headquarters complex of Google, Inc., located in Mountain View, California. – Image by © Brooks Kraft/Corbis

Веднага след двойния пост на охраната се влиза в зала с висяща от тавана стоманена камина, мраморен бар плот и шампанско в хладилника. За посетителя не е трудно да се досети, че целият дизайн се върти около фигурата на Джеймс Бонд. Зад вратите с табели „Die Another Day“ (бел.пр.: „Не умирай днес“ е двадесетият филм от поредицата за Джеймс Бонд с Пиърс Броснан в ролята на Агент 007) лаборанти в сини халати преточват кръв през изкуствени ръце и разчитат данните от мас-спектометрите. В помещението „Q“ (името му е заимствано от шефа на отдела за разработки във филмите за Бонд) инженерите работят на фазово контрастни микроскопи и пишат на ръка дълги формули върху преносими дървени паравани. В центъра на сградата се издига висока картонена фигура на Шон Конъри като Джеймс Бонд, в чийто любим Валтер ППК някой е забил лабораторна пипета.

GWC7 е „щаб-квартирата” на Google Life Sciences – компания на „Гугъл”, основана през 2013 г., която има за цел да направи революция в превенцията на здравето и да катапултира медицината в нова технологична ера. И наистина, проектите, върху които вече работят стотици учени, звучат така, все едно са извадени от холивудски сценарии:

– наночастици, които проникват в тялото, за да открият огнище на заболяване;
– диагностични гривни, които следят денонощно здравето на собствениците си;
– далеч от началните разработки и вече във фаза на клинични изпитвания са контактни лещи, които анализират по очните флуиди нивата на кръвната захар, освобождавайки диабетиците от постоянното убождане на пръста за вземане на кръвна проба.

Всички тези проекти биха могли да се разглеждат като откъснати от живота или езотерични, ако не беше персоналът, който работи върху тях. Сред множеството химици и биолози, лекари, астрофизици и електронни инженери, които работят тук рамо до рамо, има много учени от световна класа.

Потенциалният многомилиарден пазар

Медицинските изследвания са само една от многото области, които с голям размах „Гугъл” се опитва да завладее . Основателите на „Гугъл” Лари Пейдж и Сергей Брин са убедени, че технологиите могат да направят революция в почти всички сфери на живота. Точно с тази цел концернът беше преструктуриран през август в нова холдингова компания, наречена Alphabet, с няколко независими дъщерни дружества. По този начин в следващите години възможно най-бързо ще възникнат нови сфери на бизнес, а добре познатата ни търсачка „Google” ще бъде просто една от многото сред тях. Един от най-нашумелите такива проекти е автомобилът без водач, но в щаб-квартирата на концерна залагат особено много на синтеза между здравето и технологията като потенциален пазар за милиарди долари.

konraad

Google Life Sciences се управлява от Андрю Конрад, доктор по молекулярна биология, който в момента разработва революционен метод за тестване на ХИВ. Конрад няма почти нищо общо с облика на академичен преподавател, зает с медицински изследвания. Той не се интересува от символите на социалния статус, в кабинета му има място само за малка маса и четири стола, а на вратата вместо табела с името му е залепен жълт лист хартия, на който някой е надраскал с химикалка „Анди.“ Обича да носи кадифени панталони и сандали Биркенщок без чорапи.

„През последните 2000 години медицината е реактивна, а не проактивна – насочена е към болестта, а не към профилактиката“ – казва Конрад. Почти винаги медицината влиза в играта тогава, когато вече има здравословен проблем. Биологът започнал да размишлява как трябва да изглежда една контролно-сигнална система, която непрекъснато да измерва най-важните показатели в човешкото тяло, като например броя на белите кръвни клетки. Тя трябвало да бъде много малка, за да не пречи, а също и евтина и енергоспестяваща. Толкова малка, че да може да види какво се случва на молекулярно и клетъчно ниво. „Ние бързо разбрахме, че с клетката е невъзможно да се комуникира чрез мегафон на разстояние един милион мили, с нея трябва да се разговаря от много близка дистанция“ – казва Конрад.

Грандиозната визия за превантивна медицина

Изследователите от „Гугъл“ вярват, че са намерили възможно решение на проблема в т.нар. наночастици, които да служат като своеобразен „шарнирен болт” между контролируемия свят на технологиите и света на биологията, „който ние не можем да контролираме.“ Наночастиците са малки машини, произведени изкуствено в лабораторията. Тези биологично програмирани частици са 2000 пъти по-малки по размер от червените кръвни клетки, по-малки са дори от вирус. На повърхността си имат рецептори или антитела, чрез които могат да се свързват с протеина или други компоненти на молекулите в организма.

Вкарани в тялото чрез поглъщане на капсула, наночастиците трябва да попаднат в кръвния поток, в ролята си на малки наблюдатели да проникнат в тъканите и да предупреждават постоянно за предстоящи проблеми, било то инфаркт или рак. Цялата събрана информация трябва да бъде предадена. Планът на изследователите накратко изглежда така: наночастиците се натрупват във времето в специална гривна, не по-голяма от ръчен часовник.

Наночастиците „говорят“ на честота, близка до инфрачервения диапазон, обяснява Конрад. Това означава, че информацията може да бъде прочетена от съответстващо устойство. Изследователите от „Гугъл“ все още не тестват системата чрез клинични изпитвания върху хора. Засега използват изкуствена ръка, която симулира кожа и кръвоносна система.

Конрад подчертава, че тези нови диагностични устройства нямат нищо общо с преносимата електроника като Apple Watch. В случая на „Гугъл“ става дума не за лайфстайл продукт, а за медицински инструмент, който трябва да бъде одобрен от съответните органи. Своята роля „Гугъл“ вижда преди всичко в развиването на нови технологии. Комерсиализирането им е работа на други, като фармацевтичните гиганти, с които Конрад вече си сътрудничи.

И ако грандиозните планове на Андрю Конрад, свързани с превантивната медицина, вероятно ще дадат резултати след много години, то в най-скоро време работата на учените от „Гугъл” все пак ще бъде реализирана в нови специфични продукти. „Има много области, в които подготвяме нови изобретения,“ – казва Конрад. Измерващите нивото на кръвната захар контактни лещи вече са близо до излизането си на пазара, а те са само малка част от това, „с което се занимаваме, преди да се роди нещо наистина специално.“

Стратегията е да се създават „все повече и все по-сложни инструменти”, казва Конрад. И добавя полушеговито: „Накрая трябва да се появи трикодер – знаменитото сканиращо устройство от „Стар Трек“, което за няма и секунда ще прави пълно медицинско изследване на този, към когото е насочено”.

Но дори и нищо подобно да не бъде създадено, „Гугъл“ вече има готова алтернатива: друго дъщерно дружество на концерна вече работи върху удължаването на човешкия живот.

Превод: Цеца Христова / Memoria de futuro

Източник: сп. Шпигел

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *