„Гугъл“ тренира възрастния мозък

Сърфирането в интернет помага да се съхранят умствените способности с напредването на възрастта.
Според ново американско изследване само след няколко дни, прекарани онлайн, паметта и концентрацията на възрастни потребители, които никога дотогава са използвали компютър, се подобрява осезаемо.
Използването на търсачки от рода на „Гугъл“ може да забави или дори спре старческата деменция, смятат учените.
Старият мозък може да се научи на нови номера, шегува се д-р Гари Смол, професор по психиатрия от Университета в Калифорния, Лос Анджелес, и автор на проекта iBrain, който разкрива „забележителната еволюция на мозъка, предизвикана от модерните технологии“.
След само седмица, прекарана в търсене по различни теми в интернет, изследователите са регистрирали засилена мозъчна активност у възрастните потребители – особено в частта от мозъка, отговорна за логиката и вземането на решения.
Това според учените е логично, тъй като търсенето онлайн е интерактивно, свързано е с поредица от решения.
С остаряването на мозъка в него настъпват ред структурни и функционални промени, които могат да повлияят на мисловния процес.
Според учените умствената симулация може да промени начина, по който мозъкът кодира информацията.
Традиционно препоръчваните занимания за трениране на мозъка са решаване на кръстословици и пъзели, но с напредването на технологиите учените откриват ползите и от използването на компютър и интернет.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *