Гурбетчиите се връщат така, както заминаха – на вълни

Хиляди нашенци, работили зад граница, вече се прибраха у дома. Повечето от тях се завръщат от Великобритания и Испания, където в момента се отчита рекордна безработица.
Масово малки предприятия в ЕС фалират и не могат да задържат дори евтината българска работна ръка, пише в. „Стандарт“.
Заради финансовата криза в момента няма предложения за работа дори от страни, с които България е подписала спогодба за сътрудничество.
„Показателен е намалелият брой оферти за ЕС, обявени по EURES. От октомври до декември са заявени само 24 вакантни места. А регистрираните българи в EURES са 7000“, разказаха от Aгенцията по заетостта.
Засега се очаква Дания да поиска работна ръка за бране на ягоди на 24 март, но вероятно квотите за наши работници ще бъдат намалени.
Заради рецесията отворените за българи квоти за работа в Швейцария също стоят незапълнени, научи изданието.
Много гурбетчии се страхуват, че покрай кризата чуждите работодатели може да ги измамят и да не им платят труда.
„Нормално е да има притеснения, дори сред чужденците има експлоататори. Всеки, който иска да работи в чужбина, трябва да търси фирма чрез бюрата по труда, а не на случаен принцип“, категорични са от Агенцията по заетостта.
Страхът от съкращения заради кризата принуди дори и чужденци да потърсят препитание в България. Повечето придошли са без висока квалификация – строители и градинари. Но има пришълци, които се хващат на работа в чуждестранни фирми у нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *