Гурбетчии на бунт срещу данък здраве

Ще търсим правата си в Страсбург, заканват се нашенци

Българите в чужбина се вдигнаха масово на бунт срещу задължението да плащат здравни вноски в родината си, независимо че живеят и се осигуряват навън.

Мълчаливите протести започнаха вчера в 11 часа местно време пред дипломатическите представителства на България по света.

Първи изразиха несъгласието си нашенци пред посолството ни в Токио. „Разстоянията в Япония са големи, а билетите – скъпи. Получихме обаче много писма, в които българите съжаляват, че не могат да се присъединяват към протеста ни“, обясни Ирен Ямами, която от 20 години живее в Токио. Тя бе разочарована, че българският посланик Благовест Сендов не се е появил да получи декларацията с искане за промяна на Закона за здравното осигуряване.

„Добре че не поисках българско гражданство за децата ми, защото автоматично щяха да станат длъжници на здравната каса в България“, коментира Ирен Ямами.

Следващите градове на протеста бяха Букурещ, Рим, Ла Валета, Виена, Бон, Брюксел, Париж, Лондон. Последни изразиха недоволството си нашенците, живеещи във Вашингтон – в 17 часа българско време.

Нашенците се заканват да търсят правата си в Международния съд в Страсбург.

Румяна Милева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *