Гъвкавото работно време – все по-сериозен фактор на пазара на труда

Как да привлечем по-бързо на пазара на труда жените, които са в майчинство – това е дебат в ЕС от няколко години, който търси решение на два основни проблема – загубата на трудови навици у майките и приносът им към системите на общественото осигуряване.

В България законодателството е консервативно и не работи в посока на гъвкави форми на заетост за майките, така че те да бъдат стимулирани да се върнат на работното си място по-скоро. Сега е валидна обратната тенденция – майките имат стимул да стоят далеч от пазара на труда по-дълго време.

Последно проучване на доставчика на гъвкаво работно пространство Regus обаче показва, че и у нас повече жени имат желание да „скъсят“ периода до връщането си на пазара на труда. Според анкета на 33% от анкетирани мениджъри в България заявяват, че забелязват, че все повече жени си вземат по-кратък отпуск по майчинство – под 3 месеца.

Изследването е проведено сред повече от 19 хил. собственици набизнеси висши мениджъри в 98 държави, сред които и България. Над половината от мениджърите (62%), участвали в допитването, съобщават, че работата от дистанция е по-атрактивна за майките.

Близо половината от запитаните мениджъри (46%) споделят, че работата по-близо до дома е ключов стимул за привличане на повече майки обратно наработа. 36% са на мнение, че възможността за работа при непълно работно време ще помогне на завръщащите се на работа майки.

Според 73% от българските фирми майките, които се връщат на работа, имат ценни умения и опит. Според повечето респонденти гъвкавото работно време, работата по-близо до дома и възможността за работа на непълно работно време са сред най-успешните подходи за привличане на повече майки обратно към трудовия колектив.

73% от българските респонденти посочват, че според тях намалява делът на фирмите, които отказват да наемат жени при завръщането им от отпуск по майчинство.

Периодът на майчинството у нас е сред най-дългите в Европа – 410 дни, но не е заплатено добре. След като дълго време парите за майките бяха замразени, през юли миналата година обезщетението за майчинство беше повишено до нивото на минималната работна заплата – 310 лева, като преди това беше 240 лева.

Липсата на регламентирани възможности за гъвкаво работно време и на нагласи у работодателите за това са сред основните причини за ниската производителност на труда у нас. Голяма част от заетите в България работят на стандартно установеното работно време – петдневна работна седмица и осемчасов работен ден. Според експерти тази консервативност е една от причините за голямата разлика между производителността на труда у нас и в другите страни членки на ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *