Гърците масово теглят депозити от банките

Само за миналата седмица от гръцките банки са били изтеглени 8 млрд. евро или повече отколкото за предходните два месеца, споредJPMorgan.

Анализ на американската инвестиционна банка показва, че темпът на изтегляне на депозити от гръцките кредитни институции рязко се ускорява през последните седмици. Докато за целия месец декември вложителите са изтеглили 3 млрд. евро, то за първи две седмици на януари за били изтеглени 4 млрд. евро. А само за миналата седмица отливът на депозити е достигнал 8 млрд. евро.

На банките в Гърция вероятно се е наложило да потърсят подкрепа от ЕЦБ и фонда за гарантиране на банковата стабилност още през декември.

Средствата отпуснати на гръцката банкова система за месеца са скочили с 11 млрд. евро, до 57 млрд. евро.

А през миналата седмица ЕЦБ не само даде одобрение на гръцките банки да заемат повече средства, но и реши да удължи програмата за подкрепаELAслед крайния срок – 28 февруари, поставяйки две условия: банките да са платежоспособни и да имат достатъчно обезпечения.

Според JPMorgan в банковата система на Гърция има кредитни активи на стойност над 100 млрд. евро, които могат да послужат за обезпечаване на нови заеми от ЕЦБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *