Гърците могат да прехвърлят спестяванията си в български банки

Част от спестяванията на гръцките вложители могат да бъдат пренасочени в български банки, прогнозира пред БНР икономистът Калоян Стайков.

Той е категоричен, че проблемите с банките в Гърция няма да се отразят върху българската банкова система, независимо от това, че в България оперират няколко кредитни институции, които са част от гръцки финансови групи.

„По никакъв начин българските банки не могат да помогнат с изпращане на депозити от тук до гръцките банки. Просто размерите са много по-малки и съответно тази помощ няма да е достатъчна. Това, което видяхме предния път, че когато гръцките банки изпитват проблем, те започват да продават част от дъщерните си дружества в други страни, но задържаха тези в България, защото бяха печеливши. В краен случай, дори и нещо да се случи с гръцките банки, най-лошото, което можем да видим, е да се продаде някоя от банките“ в България, коментира Стайков.

Гръцкият финансов сектор в момента е под сериозен натиск заради спекулациите около бъдещо на страната и възможните действия на СИРИЗА, лявата коалиция, която вероятно ще спечели извънредните избори в Гърция на 25 януари.

От началото на годината гърците изтеглиха от банковата система над 3 милиарда евро, по данни на гръцкото министерство на финансите.

А днес Европейската централна банка заплаши да спре финансирането за банковия сектор в Гърция в размер на 30 млрд. евро, в случай че държавата преустанови програмата за икономии и реформи или поиска да се преструктурират нейните дългове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *