Гърците обедняват, бизнесът се задушава

 
 
 

 

 

Доходите на гърците намаляват, а цените на стоките са сред най-високите в Европа, сочат данни от изследване на гръцкото Министерство на икономиката, цитирани вестник „Вима“. Гърция изостава и по конкурентност, ситуацията в страната се оценява като отчайваща, пише още изданието.
„Етнос“ алармира, че положението е драматично и по отношение на пазара, където хиляди търговски и промишлени предприятия, и по-специално девет от десет от тях не се кредитират от банките заради рецесията, която пресушила всички източници на финансиране.
„Пазарът се задушава, малкият и среден бизнес е изправен пред сериозно изпитание, а банките не могат да предоставят свежи пари“, алармира „Апогевматини“. „Авриани“ също предупреждава, че пазарът се намира пред фалит и че се задава ураган от затваряне на предприятия. „На ръба на пропастта се намират и 30 осигурителни каси“, пише „Елефтерос“. Според изданието за първи път от 1982 г. социално-осигурителната система на Гърция е с огромен дефицит.
„Елефтеротипия“ твърди, че властите са се натъкнали на хиляди случаи на неплатени данъци и че започват да проверяват доходи, имоти на адвокати, лекари и инженери. „Имерисия“ чертае мрачна прогноза, според която от есента безработицата в Гърция ще достигне 16 на сто и че 180 хиляди души ще останат без работа.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *