Гърците са изтеглили 4 млрд. евро от банките от началото на годината

Гърците са изтеглили около 4 млрд. евро от своите сметки в банките от началото на 2017 година, пише гръцкото издание „Катимерини“. Данните показват, че в края на 2016 година сумата по депозитите на домакинствата, бизнеса и държавния сектор е в размер на 132 млрд. евро.

Новата вълна на теглене от банките се свързва най-вече с липсата на споразумение по втория преглед на спасителната програма за страната, допълва изданието. Гръцки медии съобщават, че Атина и кредиторите все още не успяват да изгладят своите спорове в три ключови области – социалната сфера, пазара на труда и енергетиката.

Опасенията, че патовата ситуация в преговорите отново ще доведе гръцката икономика до колапс, карат хората да теглят парите си от банките. Това става в момент, когато гърците лека-полека връщаха доверието си в банковата система.

Банкови анализатори коментират, че сега почти всички средства, които бяха върнати в банките през 2016 година, отново се изтеглят. Банковият сектор в Гърция все още е под строг контрол и гърците имат право на ограничен достъп до депозитите си. Това обаче не се отнася до „новопривлечени средства“, тоест внесени в системата след банковата ваканция от 2015 година. Така че гърците лесно могат да ги изтеглят отново.

Ако изтичането на средства продължи, банките в Гърция ще имат нужда от увеличение на ликвидната подкрепа, която оказва централната банка за сектора, допълват още анализатори.

Размерът на депозитите в гръцките банки започна да расте през май 2016 година. До края на миналата година сумите растяха ритмично. През миналата година домакинствата и бизнеса внесоха 4,2 млрд. евро в банките, а държавният сектор – 1,4 млрд. евро.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *