Гърция все пак ще се пазари, но този път за 100 млрд. евро!

Гърция започна подготвителни действия за евентуално активиране на финансовата помощ от ЕС и от МВФ, посочи гръцкият премиер Георгиос Папандреу по време на обсъждане в гръцкия парламент, предаде БТА.
Писмото на Гърция до ЕК и МВФ, изпратено вчера,не е искане за помощ, заяви обаче председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер след края на неформалната среща в Мадрид, съобщи електронното издание на гръцкия вестник „Навтемборики”.

Гърция ще се пазари за 100 млрд. евро срещу новите мерки, които се очаква да й бъдат наложени от ЕС и Международният валутен фонд /МВФ/ в рамките на поисканото от нея обсъждане на програма за финансова подкрепа, въз основа на която тя би могла да получи заеми от тях, пише в. „Имерисия“.

Представител на еврокомисаря Оли Рен казал, че писмото, изпратено вчера от гръцкия финансов министър Георгиос Папаконстантину до Оли Рен, до шефа на МВФ Строс Кан и до президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, съдържа искане за активиране за обсъждане на многогодишна програма за подкрепа.

Самият механизъм, който бе одобрен от финансовите министри на еврозоната, предвижда на Гърция да бъдат отпуснати заеми при нужда от ЕС и МВФ в размер на 45 млрд. евро /30 млрд. от ЕС и до 15 млрд. от фонда/.

Във връзка с изготвянето на такава програма, която се предполага, че ще бъде с тригодишен срок, в понеделник за консултации в Атина пристигат екипи на Комисията, ЕЦБ и МВФ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *