Гърция готви таван на лихвите по кредитните карти

Гръцките банки държат едни от най-високите лихвени показатели в Европа както за потребителски заеми, така и за кредитни карти. В момента се готви нов законопрект за въвеждане на таван на лихвeните проценти на кредитните карти, който се очаква да бъде гласуван в най–скоро време, обявиха от министерството на икономиката, конкуренцията и корабоплаването, съобщава гръцкото издание grreporter.info.
Мярката е част от законопроекта за регулиране на задълженията на физическите лица, чието влизане в сила е приоритет на новото правителство. В този закон се очаква да се включи и премахването на таксите, които потребителите плащат за теглене на пари в брой от банкоматите. Също така ще се впише и категоричното отменяне на сумите, удържани като банкови разходи за сметка на кредитополучателите при оформяне на документите за заем. Този тип разходи вече са признати от съда като незаконни, но някои банки продължават да ги прилагат.
Министърът на икономиката, конкуренцията и корабоплаването Лука Катсели обяви, че за намаляваането на лихвените проценти по карти и заеми ще се вземе под внимание средното статистическото число, образувано от лихвените проценти на четири държави в еврозоната: Франция, Германия, Англия и Белгия. Според запознати, този показател е в рамките на 9% до 10%, върху който държавата определя три до четири пункта печалба за търговските банки и така крайната стойност на лихвения процент за ползване на кредитни карти и потербителски заеми няма да надвишава 14%.
До момента лихвените проценти, наложени в Гърция, са най–високи от целия Европейски съюз. По данни от месец юни лихвите на гръцкия банков пазар са започвли от 15,31% и са стигали до стойност 20,83%. За същия период в Белгия средната стойност на лихвите е била 16,98%, в Германия – 15,28%, в Ирландия – 13,2%, в Португалия – 17,9%. В същото време банка Пиреос първа обяви намаляване на лихвения показател на 8,75% за всички извършени покупки с кредитни карти, от 15,75%, който важи до момента. Новата стойност влиза в сила от 1 ноември 2009 г.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *