Гърция и Китай подписаха 19 споразумения за над 6,5 млрд. долара

Представители на деловите среди на Гърция и Китай подписаха 19 споразумения в сферата на търговията, инвестициите, финансите, туризма, корабоплаването, инфраструктурата,технологиите, транспорта и селското стопанство на обща стойност над 6,5 млрд. долара. Това съобщи гръцкият премиер Андонис Самарас след среща с премиера на Китай Ли Къцян, който пристигна вчера на тридневно официално посещение в Гърция, предаде ИТАР-ТАСС.

В резиденцията на гръцкия премиер бяха поставени подписите под Меморандум за взаимно разбирателство по въпросите на засилването на двустранните инвестиции и икономическотосътрудничество.

На отделна церемония в двореца „Запион“ бяха подписани споразумения между Китайската банка за развитие и корабоплавателната компания Костамаре за построяване на плавателни съдове на стойност 1,5 млрд. долара; между компаниите Terna Energy, Sinohydro Corporation и ICBC за сътрудничество в енергийния сектор на стойност 1,22 млрд. долара; между корабоплавателния концерн Libra Group и ICBC Financial Leasing Company за покупка и аренда на шест плавателни съда на стойност 160 млн. долара и за строителство на кораби в китайски корабостроителници за още 300 млн. долара, както и други търговски документи.

„Гръцкото правителство иска приятелство, сътрудничество, привличане на чуждестранни инвестиции. Стремим се към това Гърция да стане врата за Китай в Европа“, каза Самарас.

По думите му „Европа разбира, че Гърция се явява естествено свързващо звено по море (на ЕС) с Китай“ и затова „може да се създаде транспортен възел за превоз на хора и стоки, и дори енергиен център с широко регионално значение“.

Гръцкият премиер обърна внимание на сътрудничеството между двете страни в пристанищния град Пирея. Главните контейнерни терминали на пристанището са предадени за управление на китайската държавна компания Cosco по силата на концесионен договор за 35 години, подписан през 2009 г.

Самарас каза, че с премиера на Китай е постигната договореност за необходимост от засилване на двустранния политически диалог. По думите му вече се обсъждат нови мащабниспоразумения в тази насока. Самарас съобщи, че от следващата учебна година (2015/2016) в програмата на Атинския университет се очаква да бъде въведена специалността Китаистика. В най-големите китайски университети с голям успех се изучава древногръцка история, отбеляза Самарас.
(БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *