Гърция – краят на една туристическа легенда?

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Гръцките плажове може да останат пусти

Кризата в Гърция има тежки последици за туристическия бранш. Засега е трудно да се предположи какъв ще е размерът на загубите, но актуалните прогнози вещаят катастрофален сезон. Ще успее ли Гърция да намери изход?

 

 
Улични боеве пред атинския парламент. Червени знамена със сърп и чук на окупирания Акропол. Опожарени руини на банков филиал, където намират смъртта си трима души. На фона на тези картини, които обиколиха света, приятелското „Calimera” (в превод от гръцки: „добро утро“), с което агитира гръцката Национална туристическа организация /EOT/, едва ли може да постигне някакъв ефект. След първите ексцеси, в 28 хотела на Атина незабавно бяха отказани резервации за 5 800 нощувки. Само в Атина беше отменено провеждането на 21 запланувани конгреса. Отказани бяха 13 големи мероприятия на остров Крит и в Солун.
Отлив на туристи
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Ще успее ли Гърция да излезе от блатото?
Обезпокоителен е и спадът на резервациите на германския пазар, съобщават от Съюза на гръцките туроператори. След англичаните, германците са втората по значимост туристическа група в Гърция. Ако досегашната тенденция се запази и резервациите в Германия паднат с около 15%, това ще означава, че тази година в Гърция ще дойдат на отпуска 300 000 германци по-малко. След неотдавнашните размирици пет държави, между които и Германия, предупредиха за опасност при пътувания  в Гърция.
В търсене на изход
Сега обаче, с оглед на кризата с огромните дългове, развитието в туристическия бранш за гръцката държава е по-важно от всякога. Туризмът представлява над 18% от гръцкия брутен вътрешен продукт. Всеки пети работещ  се издържа пряко или косвено от дейност в туризма. За да намали дълговете си и да ограничи лихвеното бреме, страната се нуждае преди всичко от стопански растеж. Тъй като вътрешното потребление вероятно ще спадне поради намаления на заплати и повишения на данъци, импулси за икономиката биха могли да дойдат само от сферата на туризма. Но това е почти немислимо, докато в Гърция продължават стачките и протестите. Гръцката организация по туризъм създаде кризисен щаб, който да изготви стратегии за насърчаване на отрасъла. Пари за реклама обаче ще липсват поради празните държавни каси. Освен това за рекламни кампании от минали години гръцката туристическа организация дължи на чуждестранни и гръцки медии около 100 млн. евро.
 
 

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *