Гърция може да поиска помощ от МВФ до Великден

Гърция може да потърси помощ от Международния валутен фонд (МВФ) през великденските празници от 2 до 4 април, ако Европейският съюз (ЕС) не излезе с подробен спасителен план, коментират властите в страната.
Правителството  в Атина е е разочаровано, че кръгът от срещи между висши служители на ЕС и други европейски групи през тази седмица не доведе до конкретна помощ за страната и правителството сега гледа с плах оптимизъм към срещата на върха на ЕС през следващата седмица.
 
Ние все още държим на решение на проблема от ЕС, но изгледите не са добри, коментират източници на Wall Street Journal. Ако няма ясна помощ след европейската среща на върха на 25 март, ние ще трябва да решим дали да продължим нататък. Има няколко сценария и най-вероятният е да се обърнем към МВФ, твърдят от Атина.
Германското министерство на финансите предупреди тази седмица Гърция да не очаква финансова помощ от предстоящата среща на европейските ръководители.
Министър-председателят Георгиос Папандреу е в постоянен контакт с директора на МВФ Доминик Строс-Кан. Досега фондът предоставяше на Гърция техническа подкрепа за справяне с дефицита, но е заявил готовност за помощ.
Папандреу заяви в четвъртък, че е разговарял с МВФ, тъй като големите лихви правят излишни стъпките, които страната предприема за намаляване на дълга. Тези стъпки са препоръчани от МВФ. Към нас се отправят най-строгите изисквания на фонда, но без да получим заем, коментира Папандреу. Той потвърди, че би предпочел да има решение на въпроса от Европа, но това става все по-малко вероятно заради разногласията с Германия, които се задълбочават.
Не се знае доколко заплахите на Гърция за помощ от МВФ целят да окажат натиск върху страните от еврозоната, но Германия остава непреклонна. Канцлерът Ангела Меркел заяви в сряда, че държи на механизъм, според който в бъдеще ще може да се изключва страна, която не се придържа към стандартите на евроблока. Папандреу твърди, че няма шансове Гърция да напусне еврозоната, но изказването на Меркел вгорчи настроените между двете страни.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *