Гърция може да се върне към растеж през 2014 г.

Европейската комисия съобщи още, че Гърция изглежда е на път да се върне към растеж догодина. Говорителят на комисията Саймън О`Конър заяви в Туитър: „Тройката завърши мисията по оценка на Гърция със споразумение на ниво участници. Сега Еврогрупата трябва да я обсъди“.
Финансовите министри на 17-те държави – членки на Еврогрупата се срещат по-късно днес в Брюксел, за да решат дали Гърция е направила достатъчно, за да получи нов транш от заема. Комисията съобщи в комюнике, че т. нар. Тройка – Европейският съюз, Европейската централна банка и МВФ, са завършили често отлаганата оценка на реформите в Гърция.
„Мисията постигна споразумение с властите за необходимите икономически и финансови политики за гарантиране, че програмата е на път да постигне своите цели“, се казва в комюникето. От съобщението става ясно, че резултатите от одита трябва да бъдат предадени на МВФ и финансовите министри от еврозоната.
„Макроикономическата прогноза остава до голяма степен в съответствие с прогнозите в програма с очакване за постепенно връщане към растеж през 2014 г.“, се казва в съобщението. В него обаче се допълва, че „прогнозата остава несигурна. Макар че продължава да се постига важен напредък, изпълнението на политиката изостава в някои области“. /АФП /

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *