Гърция намалява данъците

Без да изчака одобрението на тройката международни кредитори – ЕЦБ, ЕК и МВФ, Гърция обяви съкращения на данъците, имащи за цел да сложат край на строгите рестрикции, пише The Financial Times.
Бюджетът за догодина предвижда намаляване на данъка върху горивото за отопление с 30%, както и понижение в размера на специалния „данък солидарност“ върху годишните приходи над 12 хил. евро, заяви гръцкият премиер Андонис Самарас пред представители на бизнеса в Солун.
Самарас използва своята ежегодна реч за икономиката, за да сигнализира промяна в курса, независимо че финансовият министър Гикас Хардувелис не успя да договори конкретни отстъпки по отношение на данъците от представителите на Тройката по време на преговори в Париж по-рано тази седмица.
Ставката върху горивото и доходите над 12 хил. евро, въведена през 2012 г., когато Гърция се опитваше отчаяно да предотврати изпадането от Еврозоната, са смятани от гръцките данъкоплатци за извънредно жестоки. Вместо да стане източник на допълнителни приходи в бюджета, увеличението в данъка върху горивото за отопление предизвика спад в потреблението, а замърсяването на въздуха в Атина и Солун се увеличи драстично, след като домакинствата избраха да се отопляват с дърва и въглища.
Самарас посочи, че намаляването на данъците става възможно заради стабилизирането на икономиката, която през третото тримесечие ще има растеж след 24 поредни месеца на спад, които бележат най-дългата рецесия в историята на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *