Гърция ни дава 54 млн. евро за модернизация на инфраструктурата

Правителството на Гърция предоставя на страната ни 54,2 млн. евро за модернизация на транспортната и енергийната ни инфраструктура, за регионално развитие, за администрацията и др., съобщиха от кабинета.

Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира изменения в споразумението за петгодишната програма за сътрудничество в развитието 2002 – 2006 г. между правителствата на България и Гърция, с което срокът на договора ще бъде удължен до 2011 г.

10,8 млн. евро, или 20 на сто от предоставените средства, са предвидени за съфинансиране на частни инвестиции в производствения сектор, а 1 процент 542 900 евро) са предоставени на гръцкото посолство в София за фонда „Малки проекти“. Останалите 43,8 млн. евро са за проекти в публичния сектор.

Споразумението между правителствата на България и Гърция е сключено през август 2002 г. и е в контекста на Плана за икономическо възстановяване на Балканите на гръцкото правителство.

Досега за одобрение от гръцка страна са представени 40 проекта от публичния сектор, като 3 от тях са в напреднала фаза на техническа, икономическа и финансова оценка. В частния сектор са одобрени 10 проекта на стойност 9,3 млн. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *