Гърция няма пари за плащанията, готви се за излизане от еврозоната

Ако не се споразумее с кредиторите, Атина няма да може да направи плащания по дълга към МВФ през следващия месец. Това заяви вчера вътрешния министър и това е най-очевидния коментар, че е вероятно Гърция да фалира, ако преговорите се провалят.

Изключена от пазара на облигации и при затворени помощи, търсещата пари Гърция събираше последните си средства, за да плаща задълженията си по дълга, заплатите и пенсиите. Бъдещето на Гърция в 19-членната еврозона е под въпрос след обвинението към международните кредитори, че я подлагат на бавно и калкулирано мъчение, коментира bnr.bg.

Гърция се подготвя за излизане от еврозоната, като спира плащанията по заема от кредиторите. Министърът на вътрешните работи заяви в неделя, че Атина няма възможност да плати 1,6 милиарда евро по кредита от Международния валутен фонд. Това е първото официално изявление на член на правителството, че страната е пред фалит и излизане от еврозоната.

Премиерът Ципрас все още е на мнение, че до катастрофа Гърция няма да достигне и се очаква в следващите дни постигане на споразумение и отблокиране на финансова помощ към Атина. Гръцкото правителство показва, че не е склонно да приеме“унизителни условия“.

Според Атина това са исканията за орязване на пенсии,заплати и увеличаване на данък добавена стойност.

Финансовият министър Варуфакис прогнозира катастрафални последствия за еврозоната, ако Гърция я напусне:

„Това ще е пагубно за всички, най-вече за гръцката социална икономика, но така също ще е началото на края на проекта за обща валута в Европа. Каквото и да казват анализаторите за защити, те няма да издържат дълго, щом в съзнанието на хората се загнезди идеята, че еврозоната не е неразделна.“

Въпреки коментарите, че Гърция е „на прага на бездната“, социологическите проучвания дават отново голямо доверие към правителството на Сириза с 48%, а премиерът Ципрас получава подкрепа от 77% от гърците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *