Гърция одобри законопроекта за новото кредитно споразумение с ЕС и МВФ

Споразумението с външните кредитори заплашва гражданския мир в Гърция. Втори ден страната е обхваната от стачки и протести.
Утре гръцкият парламент трябва да гласува мерките от втория спасителен пакет, които предвиждат болезнени съкращения на държавни служители и орязване на заплати и пенсии в замяна на кредити на обща сума 130 милиарда евро. на спасителен кредит. Същевременно гърците заплашват с безсрочна стачка и гражданско неподчинение.
Приключиха за днес демонстрациите в Гърция срещу икономическите мерки. Хиляди гърци се включиха в протестите. Организаторите на протестите успяха да овладеят гнева на протестиращите и до тежки инциденти не се стигна. Мощен митинг се организира утре пред парламента когато депутатите ще гласуват суровите икономически мерки. Групи на недоволни от цялата страна пътуват към Атина, за да обградят парламента по време на вота.
Лидерите на двете партии, които останаха в коалиционното правителство предупредиха днес депутатите, че при отрицателен вот ще бъдат изключени от партиите. Въпреки това група народни представители от управляващите партии вече декларираха, че няма да подкрепят мерките. Днес говорителят на правителството призна, че Гърция отдавна е фалирала и единствената надежда е в помощта на еврогрупата.
Политическата криза в Атина и силното недоволство в страната създават риск от безредици, предупреждават депутати от опозицията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *