Гърция орязва държавните субсидии за политическите партии

По-малко държавни субсидии за политическите партии, депутатите и евродепутатите в Гърция, пълен и постоянен контрол върху техните финанси и спиране на незаконните източници на финансиране за тях предвижда законопроект на правителството, внесен в парламента на страната, съобщават вестниците, цитирани от БТА.

Промените, предложени от управляващата в Гърция коалиция, целят да се орежат държавните субсидии за партиите и да има по-голяма прозрачност при движението на парите, които стигат до бенефициентите. Редовната държавна субсидия за политическите партии и коалиции възлиза на 0.05 на сто от реализираните чисти приходи в бюджета за предходната година.

В Гърция партиите получават по 0.60 евро на глас, като държавата подпомага и формациите, които не са успели да влязат в парламента. За периода 2009-2010 г. държавните субсидии за партиите в Гърция са били в размер на 55 млн. евро. Смята се, че орязването ще е с 50%.

Орязването на субсидиите е продиктувано от усилията на правителството за постигане на фискална консолидация, изисквана от международните кредитори на Гърция, посочват изданията.

Законопроектът предвижда всички приходи и разходи на партиите да се осъществяват по банков път, както и за извършваните от партиите разходи да бъдат предоставяни касови фактури, бонове и банкови чекове, да има пълна прозрачност на приходите от външни спонсори, стигнали до политиците с цел да се сложи край на клиентелизма.

Забранява се също отпускането на банкови заеми на бенефециенти, свързани с държавната субсидия, и предоставянето на транспортни билети на избиратели с повече от една регистрация, пишат още вестниците

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *