Гърция официално поиска заем от МВФ, преговорите с кредиторите започват през уикенда

Преговорите за нов трети пакет международна финансова помощ за Гърция започват през уикенда, след като парламентът в Атина гласува реформите, а гръцкото правителство официално поиска нов финансов пакет от Международния валутен фонд (МВФ) .

„Ние приехме от гръцките власти писмо, в което те търсят нов заем от МВФ. С гръцките власти и с европейските партньори ще говорим за сроковете и начина, по който ще се водят преговорите“, цитира Ройтерс изявлението на международната финансова институция.

По-рано в петък гръцкото министерство на финансите съобщи, че министърът Евклид Цакалотос е изпратил до Международния валутен фонд (МВФ) писмо с което изисква облекчаване на кредитните условия. В писмото, се посочва, че Гърция се опитва да възстанови своята икономика по пътя на растежа и във връзка с това е поискала нов тригодишен заем от Европейския механизъм за стабилност (ESM), който, както се очаква в Атина , ще бъде одобрен след преговорите , които са в ход.

Атина е в очакване на пристигането на представителите на международните кредитори, Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, въпреки че не е уточнено, когато те би трябвало да пристигнат. „Очакваме от представителите на тези институции, между тях и ЕSM, следващите дни да пристигнат в Атина“, заяви в петък говорителят на Европейската комисия.

Подготовката за преговорите вече започнаха , а все още се решават логистични въпроси, както и въпросът къде ще се водят преговорите, съобщи германската агенция DPА от свой източник в Брюксел, който пожелал да остане анонимен. Източници от гръцкото правителство, от своя страна,са заявили за агенция DPА, че идването на европейските представители се очаква в петък вечер, за да може през уикенда, да започне нов кръг от преговорите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *