Гърция планира намаляване на бюджетния дефицит

Гърция си поставя смел план за намаляване на бюджетния дефицит, отбелязват финансовите анализатори. Следващата година страната иска да намали дефицита до 7 процента – под целевата стойност от 7,6 процента, договорена в споразумението за заем с Международния валутен фонд и Европейския съюз. Междувременно се очаква ново покачване на ДДС, съкращения и ново повишаване на цените на стоките.
Проектобюджетът на страната за следващата година предвижда ново покачване на данъците, а като последствие и цените на стоките, услугите и налога за недвижими имоти. Анализатори коментират днес,че правителството изчаква изборите за местните органи на властта, които са след месец, за да обяви официално новите мерки.
Само в рамките на една година цената на стоки и услуги се е покачила с 40% след повишаване акциза върху горивата, а се очаква и нова корекция, сочи проучване на съюза на потребителите.
Политиката по орязване на бюджетните разходи е свързана с приватизация на държавни фирми. Според синдикатите, поне 35 хиляди държавни служители ще останат без работа през следващата година.
Вълната на недоволство се засилва и утре е поредната обща стачка на държавните служители, които очакват ново намаление на заплатите. Железопътният и въздушният транспорт ще спират почасово.Затварят държавните учреждения, училищата и областните управи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *