Гърция поиска време, не пари

Гърция се нуждае от политическата подкрепа на Европейския съюз, а не от пари, заяви гръцкият премиер Георгиос Папандреу на неформално заседание на кабинета снощи, предадоха АНА-МПА и ИТАР-ТАСС, на които се позова БТА.

Премиерът уведоми министрите от своя кабинет за срещите си в Париж и Брюксел, при които Гърция беше уверена в политическата подкрепа на 27-те за програмата си за икономическо стабилизиране.

“Не искаме пари от други, не искаме пари от германските, италианските, френските или други данъкоплатци. Искаме времето, което ще ни е нужно, за да осъществим нашата програма, която да върне доверието в нас и възможността да вземем заеми при нормални условия,“ изтъкна Папандреу.

Гръцкият премиер изказа готовността на гръцкото правителство “да обърне нова страница и да ограничи значително дефицитите, като същевременно постави страната на пътя на растежа“.
По думите на Папандреу Гърция се нуждае от политическа подкрепа, чрез която да бъдат предотвратени спекулациите и унижаването на страната. Министър-председателят изтъкна, че този проблем не засяга само Гърция, а е по-широк европейски въпрос.

Вчера електронното издание на британския в. „Телеграф“ съобщи, че Европейският съюз е лишил Гърция от правото й на глас на решаваща за нея среща на Европейския съвет следващия месец. Това решение, според вестника, е най-голямото унижение, на което е подлагана някога страна членка на ЕС.
Преди два дни министрите на икономиката и финансите от ЕС дадоха на Гърция краен срок до 16 март да докаже, че може да приложи програмата си за свиване на разходите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *