Гърция поиска помощ от Брюксел заради ембаргото от Pусия

Гърция е поискала от Европейския съюз (ЕС) допълнителна финансова помощ за земеделците си заради въведеното от Русия ембарго за внос на хранителни и селскостопански стоки от страните от блока, предаде ТАСС, позовавайки се на преслужбата на Съвета на ЕС.

На 7 август Русия въведе пакет ответни мерки срещу санкциите, наложени на Москва от САЩ, Австралия, Канада, ЕС и Норвегия. Същият месец ЕС прие мерки за поддържане на производителите на праскови и нектарини, както и напроизводители на други плодове и зеленчуци, но въпреки това от руското ембарго има тежки последици за земеделците, по оценка нагръцките власти.

На 10 ноември на заседание на министрите на земеделието на страните от ЕС ще се обсъжда гръцкото искане, съобщава БТА.

По оценка на Европейската комисия руското ембарго е засегнало 4,2% от целия износ на 28-те страни от ЕС за обща сумаот 5 млрд. евро.

Поисканата от Гърция помощ идва няколко дни след като германският канцлер Ангела Меркел категорично заяви, че няма основания ЕС да вдигне санкциите срещу Москва. Изказването беше резултат от проведените в Източна Украйна избори, които бяха определени от Брюксел като категорично нарушение на договореностите в Минск.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *