Гърция получи неясна подкрепа

Срещата на върха в Брюксел приключи със споразумение да бъде оказана помощ на Гърция.
На срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел е постигнато принципно съгласие за предоставяне на финансова помощ на Гърция, заяви президентът на ЕС Херман ван Ромпой, цитиран от БТА.
Окончателните подробности от пакета финансова помощ за Гърция ще бъдат съгласувани в началото на следващата седмица на заседание на Съвета на ЕС на равнище министри на финансите, добави той.

Това ще е на практика равносилна на първото спасяване от банкрут на държава от еврозоната. Всички тези изявления оставят отворен въпроса как ЕС ще отговори на спекулативните атаки срещу Гърция, както и срещу Испания и Португалия, коментира Блумбърг.

Високопоставен европейски източник съобщи в кулоарите на приключващата среща на европейските лидери, че основна част от пакета помощи за Гърция ще бъдат вътрешноевропейски кредити. Берлин и Париж са се ангажирали да окажат голяма финансова помощ на Атина. Германският канцлер Ангела Меркел обаче настоя Гърция да поеме железни ангажименти.

БНТ съобщи, че двете държави вероятно ще изкупят гръцки дългове и ще предоставят гаранции по бъдещи заеми.

Според „Файненшъл таймс“, МВФ ще бъде ангажиран само с техническа помощ, след като някои от страните изказаха опасения, че предоставянето на заем означава институцията, в която ЕС няма доминираща роля, да се намеси във валутната политика на еврозоната.

Точната стойност на помощта не бе посочена от източниците, но по оценка на експерти през 2010 година Гърция ще се нуждае от не по-малко от 53 милиарда евро.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *